Green 4 took place this Sunday and we are really pleased to announce that the day raised just over £2,000 for charity Reach UK, whose worthwhile work supports adults with learning disabilities. We are very grateful to everyone who helped out on the day and hope that all the visitors enjoyed the chance to look around local eco architecture. If you didn’t pick up the fact sheets on our three buildings, the garden house, oakwood and flower pod, and would like a copy please drop us an e-mail at This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. with ‘Green 4’ as the heading and we can e-mail you a copy.

Read more

Reach UK’s Flower Pod is today’s sneaky peek. This little building is the ultimate eco creation. Straw bales provide the structure and insulation to the external walls, finished in organic and breathable lime plaster. The roof is insulated with sheep’s wool, finished with recycled wood pulp board internally and cedar shingles externally. A log-burning stove provides heating and once finance is found, the south-facing roof will be adorned with photovoltaic panels, to create electricity on site. Flower Pod can be found on Brackenhurst Lane, NG25 0QL. Tickets are £10 with all entry fees going directly to help Reach UK, a needy and worthy cause.

Read more

The recently completed Oakwood is today’s sneaky peek. Designed as a sustainable eco home for a retired couple, this wonderful home has a dramatic double height, open plan living space in its centre. A carefully crafted timber and glass balustrade and exposed first floor structure creates a very individual environment internally. Super levels of insulation, an airtight building envelope and a whole house ventilation system keep energy demands low. Oakwood can be found at 69 Halloughton Road, NG25 0LP. Tickets can be bought at any venue and architects will be on hand to answer any questions you might have.

Read more

Green 4 is taking place this Sunday. Get the chance to look around four eco buildings in Southwell. Check back tomorrow and Friday for a sneaky peek at Oakwood and Flower Pod. Today’s sneaky peek features the Garden House, an underground house for a family of seven. This house is hidden behind a garden wall and features a glazed solar collector, bio diverse roofs, rainwater recycling and designed using a passive, fabric first approach. Green 4 tickets are £10 and can be bought at any venue (under 14’s are free). The Garden House can be found on Westhorpe, NG25 0NG. 

Read more

We have recently obtained planning consent for a contemporary replacement dwelling in a Nottinghamshire conservation area. The trees and dense vegetation on the site have inspired and driven the design. The long, low, linear form nestles itself into the site, giving views into the canopies of nearby trees and landscape beyond. External finishes will be a mixture of timber, metal cladding panels and render, with large expanses of glass to the south, helping to passively heat the house. Internally, double height spaces connect the two floors of accommodation, creating dramatic interiors and a vibrant environment.

Read more

Allan Joyce will be giving a talk on the development process, planning history and eco technologies of the Garden House, to the Derbyshire Archaeological Society in October. Planning obstacles blighted the site, being in the grounds of a Listed Building, in a Conservation Area and outside the settlement of the town. Although the constraints appeared insurmountable, they in fact helped to drive the concept, to create a better piece of architecture. The overriding principle was to create a building that delights the user; it is also layered with eco technologies and sustainable ideas. The talk will be given to 40-50 society members, with a contribution made to a local charity.

Read more

Allan Joyce Architects have teamed up with local charity ReachUK to showcase sustainable projects in an exhibition around Southwell, Nottingham on Sunday 25th October. Four individual buildings will be opening their doors to the public, and architects will be on hand to advise visitors on green issues and how to reduce energy consumption. Tickets are £10 and will be available from any venue on the day. All proceeds go to ReackUK, who help adults with learning disabilities. For more details visit ReachUK’s website http://www.reachuk.org/ 

Read more

Cross Street, a sustainable social housing development in Gainsborough, has recently won 'Construction Project of the Year' at this year's Lincolnshire Energy Awards. Allan Joyce Architects Ltd worked in partnership with Longhurst Group, West Lindsey District Council and Robert Woodhead Ltd to transform a former car park into a sustainable social housing scheme. The houses are a mixture of 2 and 3 bedroom dwellings, which have been designed to achieve Code for Sustainable Homes (CfSH) Level 5.

Read more

Allan Joyce Architects have recently been awarded a Community Benefits Commendation for the restoration and conservation works to Holy Trinity Church, Kirton, in the Harry Johnson Awards 2014. The judges gave the project a high commendation "for the high standard of conservation work over many years and the improved community use." They thought that the restoration and conservation works undertaken used "the best conservation techniques". The church was once on the Buildings at Risk Register due to the Grade II* Listed Church being in extremely poor condition. The project took six years to complete and was undertaken in three phases to coincide with English Heritage's grant funding process.

Read more

Rushcliffe Borough Council have just approved a Planning Application for re-cladding and conversion of a redundant Dutch Barn for B1 use, at a farm in Nottinghamshire. We met the clients whilst exhibiting at the Burghley Horse Trials ‘Lifestyle Pavilion’. The Farm is in Green Belt and the existing brick/pantile outbuildings had received Planning Permission in 2010 after appeal. A fire had reduced the Dutch Barn to its steel frame and the client wanted to explore the possibilities for its re-use. The concept was for the new offices to be constructed within the frame of the existing barn. The re-use of the barn for a rural enterprise continues the farm diversification but retains the agricultural character.

Read more