Situated on the fringe between town and countryside, the concept behind this lakeside house is to engage with the open landscape and to shield the living areas from the noise and distractions of the town. A solid planar wall is used on the northern elevation to create this threshold. Once passed through, the house opens up to a generous open plan kitchen, living and dining space with two en-suite bedrooms. The large glazing to the southern elevation offers views over the lake and the expansive site as well as providing the benefits of passive solar gains.

To meet the client’s brief, AJA had to detail the house effectively to allow the simple white box to sit appropriately within the natural landscape and appear to float over the lake. A balance had to be struck to ensure that the proportions of the architecture were not affected by the need to compensate for floodwater levels on site.