New House on a Steeply Sloping Site

Client: Private
Completed: 2009

Budget: £1.3m

The client purchased the site with planning permission already obtained. They held a selected competition and we were appointed following the submission of our ideas to design a house that better reflected their needs. The sloping site affords long range views over the surrounding countryside and they wanted a contemporary house that was designed to make the most of these views.

We proposed a house set over three floors, with living spaces on the middle floor, which is also the entrance level. Bedrooms are located on the lower ground and first floor, with the master bedroom positioned to get the best views. The three floors are designed to work with the sloping site, with terraces and balconies incorporated at each level to allow the clients enjoyment of the views over the Surrey countryside, wherever they are in the house.

The project is conceived to minimise energy use. It incorporates extensive insulation in the walls, floors and roof, rainwater harvesting, solar heated hot water, triple glazed windows and a whole house mechanical ventilation and heat recovery system. The combination of technology and good construction has created a house with extremely low running costs. Construction commenced in November 2007 and was completed in early 2009. The house won best Eco House award from the Local Authority.