Competition for a New Village on the edge of Telford

Client: Bournville Village Trust
Competition Entry

Allan Joyce Architects were invited to take part in a competition to produce a Design Code for the new village of Lightmoor, on the edge of Telford. The project was led by the Bournville Village Trust (BVT) with the aim of producing a 21st Century version of the original Bournville Garden Village. Sustainable design was key to the development, together with significant areas of shared green and community space, interspersed throughout the development.

BVT’s intention was to establish a Design Code, to reflect the characteristics of the area, which would allow for a number of private house builders to be involved in development, whilst retaining design consistency. We produced a series of indicative designs for key buildings in the village centre, using a palette of local materials. Traditional vernacular details were incorporated in the designs, whilst retaining a contemporary appearance and avoiding pastiche.

We were keen to make the sustainable ethos a key part of everyday life for the residents. The village centre would be designed to give pedestrians and cyclists priority over cars to encourage the community to use the shared external spaces. Where possible, cars would be guided behind properties to achieve this. Sustainable technology would be installed throughout the development, including public spaces, to minimise the impact on the rural environment. These technologies would be linked to displays and educational facilities to give residents feedback on the amount of energy produce and water saved.