Contemporary Extension to an Edwardian House

Client: Private
Budget: Undisclosed

The existing period property by Goodchild in Nottingham had been unsympathetically altered in the 1970s.  Allan Joyce Architects were commissioned to create a large family room to the rear, a master bedroom on the first floor and to restore the front elevation to its original style.

The solution for the family room was to construct a contemporary flat roof extension to the rear.  A large skylight helps to provide natural daylight to the rooms in the original part of the house, which would be darker as a result of the extension.  The large sliding doors give a beautiful view of the garden, and once open, create a seamless connection with the terrace outside.  This is reinforced using the same porcelain tiles internally and externally.  Exposed rafter ends and cedar cladding add crisp architectural detailing to help soften the appearance to be more domestic.