Extension to a Victorian House in a Conservation Area

Client: Private
Completed: 1999

Budget: Undisclosed 

This grand Victorian house is located in an important Conservation Area, close to Nottingham city centre. The Park was originally designed for the wealthy Victorian classes. However, during the 1960’s and 70’s many were subdivided into student accommodation and low rent flats, with resultant loss of grandeur.

We were commissioned to restore the house back to single occupancy, and to incorporate additional facilities, including a double garage, spa room and gym. The design solution uses the steep topography of the area to link the garage with the basement of the house and in doing so, creating a secure private access through the new accommodation into the central hall of the house. The leisure room opens out onto a new sunken terrace including a pond, before stepping back up to the main south facing garden. The curved roof is clad in stainless steel and was designed to create an impressive space internally, whilst working with the positioning of the existing windows on the side of the house. The extension received support from Nottingham City Council and is well used by the family.