New Build Medical Centre and Pharmacy

Client: Manor Pharmacy
Completed: 2014

Budget: £1.7m

"Allan Joyce Architects worked closely with us through the design and construction of our medical centre. From the start of the project they were attentive to our requirements and provided creative and inspiring suggestions as to how the building should look and work. Their attention to detail at every step made the process very smooth, often highlighting design features that we now look back to consider invaluable.
We now find ourselves working from modern premises that blend sympathetically with the location. It provides a comfortable and pleasant environment for our team and is universally admired by our patients. It has been a pleasure working with Allan Joyce Architects who have designed a workplace that future-proofs the needs of our team and patients."

Construction work was completed on Sawley Medical Centre in July 2014 and the doors opened to patients a month later in August. The Medical Centre replaces two smaller surgeries for the Moir Medical Centre group. It was designed to upgrade these facilities and provide additional consulting rooms, treatment rooms and a minor operations suite. Alongside this is a large pharmacy to simplify the process of picking up prescriptions. The building was designed to meet BREEAM 'Very Good' standards and as such, incorporates a variety of sustainable measures over and above building regulations requirements.

The building is part single storey and part two storey, separated by a glazed waiting room. The striking curved glulam roof is blanketed in a wildflower meadow. Additional trees and mixed native hedgerows are planted along the boundary to greatly enhance biodiversity across the site. The roof also houses a large photovoltaic array, to offset electrical energy use, and the building envelope is highly insulated and airtight to minimise heating and cooling demands.

High level windows and rooflights have been utilised to bring in ample amounts of daylight, whilst retaining privacy for patients in the medical rooms and the corridors which serve these rooms are glazed at the end to give views out. The waiting area, which sits in the heart of the building, is fully glazed on the external elevations to provide a pleasant environment for patients and visitors. The building has been designed to be fully accessible to both public and staff and fully complies with the latest HBN and HTM guidance.