Refurbishment and Extension of a Mill for the University of Derby

Client: University of Derby
Completed: 2011

Budget: £1.8m

Allan Joyce Architect’s worked in conjunction with Kier Construction on the refurbishment and extension of a former mill building in Derby, to create the new home for the University of Derby’s School of Social Care and Therapeutic Practice. The works were completed on a tight programme and budget in 2011. The project involves re-configuring internal spaces of the old mill to provide new classrooms and teaching support spaces, as well as the construction of a stair and lift tower linking to a new entrance and student café space.

The existing red brickwork was repaired, re-pointed and cleaned. An insulated render system was used where brickwork was beyond repair. The render finish was carried around the extension to highlight the new entrance, lift and stair block. Windows were replaced to improve the thermal efficiency of the building envelope and opening lights were incorporated to allow the building users to naturally ventilate the teaching spaces internally.