Extension to Scotholme Primary School and Playground

Client: Nottingham City Council
Completed: Classrooms 2012 and playground 2013

Budget: £1.05m

Allan Joyce Architects were appointed by Nottingham City Council through the East Midlands Property Alliance Framework (EMPA) to develop the detailed design of classroom extensions following planning approval obtained by their in-house team. We worked closely with the council’s team and school to ensure a smooth handover and that all of their requirements were carried across into the next phase of the project. Our appointment was part of a collaborative approach to the project delivery, alongside the main contractor and a team of consultants, with an aim to reduce defects and maximise value for money.

The development involved the provision of two new classrooms and an IT suite, together with the conversion of the former IT suite back to classroom use and the refurbishment of the staff areas to accommodate an increase in numbers. All of the construction works had to be achieved whilst the school was in operation and on a highly constrained city centre site. Detailed discussions were held with the school and contractor to establish the school’s minimum operational requirements, to enable the contractor to programme the works accordingly.

The exterior appearance of the extensions were designed to match the existing school. We ensured that the new building fabric and services were more energy efficient and met the relevant Building Bulletin standards for schools, including high levels of sound insulation between rooms, to provide a better teaching environment. We worked with the school staff to make minor changes to the design of the buildings to suit their specific requirements without impacting on the overall budget.

Following the successful completion of the classroom extensions, we were reappointed by Nottingham City Council to improve the external space and playground facilities. The school had always suffered from a lack of playground space and this had become an even greater issue following the classroom extensions. Working with the council it was agreed to demolish a derelict building on the corner of the school site to provide space for a new Multiple Use Games Area (MUGA), outdoor teaching area and improved landscaping. We worked with the same main contractor and team of consultants to deliver a cost effective scheme that met the schools requirements.