New Build and Refurbished Children’s Centre

Client: Nottingham City Council
Completed: 2008

Budget: £850,000

Allan Joyce Architect’s were employed to design a new build two-storey children’s centre and refurbish an existing single storey foundation unit. The contemporary design uses a palette of blue engineering bricks at low level for durability, and larch timber cladding at high level and to the soffits of the overhanging roof. The roof is clad in Falzinc and overhangs towards the street entrance to offer protection to the ramped access.

The new build centre is a timber frame construction. The building is highly insulated with a heat recovery system, the combination of which help to reduce energy demands. The deep overhang and metal louver system, help to shadow the internal rooms from overheating in the summer, whilst letting the winter sun permeate into the building. The project was completed in 2008.