Sympathetic Alterations to a Georgian Townhouse 

Client: Private Client
Completed: 2007

Budget: Undisclosed

"We were very particular about the detail of the replacement wooden bay windows and are very happy with the results, which have softened and mellowed with time. It is now hard to believe that this façade was only created in 2007.”

Allan Joyce Architects were employed to undertake alterations to this magnificent Georgian Townhouse. Modern alterations, undertaken in the 1950’s, were in poor condition and not sympathetic to the grandeur of the existing townhouse.

The 1950’s bays were carefully demolished and replaced with stone bays, better proportioned and detailed, to match the details of the existing townhouse. Traditional sash windows with half height doors were carefully detailed to allow access to the southern terrace. Bespoke cast iron balustrades were designed to adorn the flat lead roofs of the new bay windows.

The internal spaces were also renovated to be sympathetic to the Georgian townhouse. Modern flooring finishes were removed and replaced with stone slabs and oak flooring. Adding insulation and installing underfloor heating helped to improve the thermal comfort of the house. The project was completed in 2007.