New Build Community Centre and Alterations to Existing Church

Client: Littleover Methodist Church
Completed: 2008

Budget: £1.6m

Littleover Methodist Church approached Allan Joyce Architects to undertake a feasibility study of their existing dilapidated community facilities in Derby. The age of the existing community buildings was not only becoming a burden in terms of maintenance due to leaking flat roofs, but their size could not cope with the expanding community that used them. 

The Church was blessed with a large site and a sizeable congregation, who were able to raise an incredible £800,000 towards the construction cost.  The remaining capital was raised from other funding bodies, all organised by members of the church.

The new build annex consists of a sports hall, two large multi-purpose halls, four large meeting rooms, a registered playgroup, prayer room, café area and ancillary offices.  It also acts as a new entrance for both the Church and community centre. The existing Church received a much needed refurbishment and the first challenge was to turn it through 180 degrees to connect with the new annex.  The roof was insulated internally and then under drawn with a new sound absorbing ceiling to improve the acoustics.  The internal floor was renovated to incorporate a new underfloor heating system to improve the comfort for the congregation.  Finally a new lighting scheme was installed to replace the dated fittings.  A dramatic ‘v’ shaped glazed bay to the first floor meeting room projects from the annex into the worship space.  The congregation of the church fondly call this the ‘Titanic’ Room.