Substantial Extension to and Conversion of a Threshing Barn

Client: Private
Completed: 2015

Budget: Undisclosed 

Our clients purchased Southfield Farm with extensive land in 2011, with a brief to create a modern day farmstead style house, with a super eco specification. The original dilapidated farmhouse was demolished, leaving an existing threshing barn on the site, which was incorporated into the proposals for the new house. With a grown up family, the accommodation needed to provide for the partners and friends of their three children, to create a country escape for the whole family, from the city. As well as the extensive family spaces, it also had to provide for a large car collection and manageable outdoor relaxation areas.

The proposal is based on a double courtyard that limits the extent of formal gardens. All of the ground floor rooms open out onto an external space, which are formal south facing courtyards to the rear of the house and a cantilevered balcony over the lake, from the snug at the front of the house. The house is designed with the latest technology, including an indoor swimming pool, which is heated using solar power and a heat exchanger. State of the art intelligent lighting, sound systems and smart home technology are fitted throughout the house, allowing the mood of a room to be changed at the flick of a switch.

Internally, the house has quirky features, such as a revolving door which leads down a stone staircase to a ‘secret’ temperature controlled wine cellar. The main entrance hallway features oak parquet flooring with a welcoming open fire and double height space to accommodate the Christmas tree, come the festive period. Outside, the courtyard living spaces feature a pizza oven, barbeque area, and covered seating area, with views through openings in the brick garden wall, across the surrounding landscape. Beyond the courtyards, we designed a naturalistic approach to the landscaping from the road to the house, with a winding drive, large lake and a timber sleeper ha-ha wall, to keep the cattle back from the house frontage. To the rear, the land was sown with wildflowers to create a burst of colour and a vibrant habitat for bees and butterflies in spring and summer. The house and landscaping was completed in early 2015.