Showpiece House for a Rainwater Harvesting Company Director

Client: Private
Completed: 2009

Budget: Undisclosed

Allan Joyce Architects were appointed to convert a magnificent 17th Century stone barn into a large family home. The barn is located in open countryside near Southwell, down a country track. The existing barn featured three large openings, with many stone “breather” slots on all elevations. Getting plenty of daylight into all living spaces was key to making the conversion successful.

Two floors were inserted into the structure, creating living and bedroom accommodation, with an extension accommodating the sustainable technology plant room and a further bedroom and snug. The layout internally is a series of voids interspersed between the living accommodation, which is connected by bridges. Banks of traditional style conservation roof lights were installed on the south elevation to flood these voids with natural daylight and internal partitions are glazed to get borrowed daylight into all the living accommodation. The new extension was constructed from original Skerry Sandstone found on the site and affords spectacular views of the surrounding countryside.

Achieving low energy use level was a priority in the design given the profession of the client. The external walls were thermally upgraded with generous level of insulation; a mechanical heat recovery and ventilation system was installed, along with rainwater harvesting and a ground source heat pump to provide space and water heating. The project was featured on Channel Five’s Build a New Life in the Country programme.