Contemporary Extension to a derelict Threshing Barn

Client: Private
Completed: 2002

Budget: Undisclosed

Allan Joyce Architects were approached to design an exciting home for a family with four children in Nottinghamshire village, Hoveringham. The existing Threshing Barn was sold with planning permission for conversion to a new house with a small extension permitted to the rear. The barn is situated in a Conservation Area with views to open countryside beyond.

The existing planning permission design was purely to establish a precedent for the conversion of the barn.  The proposed new dwelling was too small for the new owner so the challenge was to double it in size.  We worked very closely with the Conservation and Planning Officer at Newark & Sherwood District Council. The design philosophy was to refurbish the Threshing Barn to the front and conceal the contemporary extensions to the rear. We used scale models to illustrate the proposals to obtain the backing of the Council. 

The new extension emulates the form of a Dutch Barn, with its gently curving stainless steel, barrel vaulted roof, of which there are many examples locally. Externally the barn is clad in cedar timber, which has been left to weather down to a silver-grey colour. The existing barn was carefully restored, with areas of damaged brickwork cut out and replaced, and cracks in the brickwork stitched back together internally and externally.  Internally, the house is mainly open plan with the kitchen located in the centre of the house, in the glazed link between the old and the new. Bi-fold doors open out from here to an external seating and entertaining area. A curved bridge over the kitchen creates a hive of activity in the centre of the house and five bedrooms have been created upstairs, two in the new barn and three in the existing barn.  Newark & Sherwood District Council were so pleased with the end result that they suggested we should submit the project for the Harry Johnson Award.

Award
- Nottinghamshire Building Preservation Trust, Harry Johnson Award for the best new building in a rural setting 2003